Varför ska du äta tillskott med kisel? - Silicea

Kisel – ett av naturens universalmedel

Kisel är det näst vanligaste grundämnet i jordskorpan och kan med rätta kallas för universalmedel. Det finns överallt i naturen där strukturell styrka, elasticitet och flexibilitet krävs och har därmed stor betydelse för både djur och växter.

För många djur och växter är kisel en viktig komponent som garanterar en stabil form till exempel i kiselalger, i fräkenstjälkar och löv liksom i bambustammar. Det skyddar växter mot angrepp av sjukdomar, främst från svamp, genom att kisel lagras under växtens överhud och därmed hindrar svampens tunna celltrådar från att tränga in.

I naturen återfinns kisel inte i ren form utan alltid i föreningar med syre som kiseldioxid. I föreningar med vatten kallas det kiselsyra. Kiselsyra finns i de allra minsta marina organismerna, kiselalgerna, som fanns i urhavet för redan 80 miljoner år sedan. Delar av döda kiselalger la sig på havsbotten, samlades och bildade stora avlagringar. Det kisel som används i Silicea utvinns ur ren kvartssand som en gång i tiden har legat under havsytan. Läs mer här.

 

Kolloidal struktur

Kiselsyragel är en sammansättning av kisel, syre och vatten i mikroskopiskt små enheter, i en kolloidal form som är ett tillstånd mellan fast och flytande. Det betyder att kiselsyrepartiklarna kan bilda sammansättningar med vatten utan att helt lösas upp i det. Kisel i denna form har en mycket stor förmåga att binda till exempel vatten, upp till 300 gånger sin egen vikt.

Tack vare kiselsyrans förmåga att binda vatten, gaser och främmande substanser har den en avgörande betydelse för mag- och tarmkanalen och har en positiv påverkan på olika typer av magbesvär. Läs om Silicea Mag-Tarm Gel.

Flera användningsområden för kisel

De utomordentligt bindande förmågan omfattar även sårsekret och kiselsyragel kan användas till utvärtes behandling av munsår orsakade av herpesvirus. Förutom att binda infekterat sårsekret från blåsorna så lindrar gelen även smärta och klåda. Läs om Silicea Mun Herpes.

Blå Lagunen – rik på kisel

Utomhusbadet Blå Lagunen utanför Reykjavik på Island är en varm källa med ovanligt höga halter av kisel. Tusentals människor njuter varje år av det varma vattnet och kiselleran som renar och rensar huden och har en vitaliserande effekt på kroppen. I folkmun påstår man till och med att vattnet är så nyttigt att man blir en dag yngre för varje dopp man tar i lagunen. Läs om Silicea Face & Body.

 

Pin It on Pinterest