Det märks när du tar hand om dig - näring inifrån syns på utsidan

Tunt hår hos kvinnor – Enkel guide med tips för tjockare hår

Att uppleva tunt hår kan vara en känslosam och frustrerande situation för många kvinnor. Det är en vanlig missuppfattning att bara män drabbas av håravfall och tunnhårighet, men verkligheten visar att kvinnor även råkar ut för tunnhårighet på grund av framförallt genetik, hormonella förändringar, kost och stress.

För att motverka tunt hår och främja en hälsosam hårväxt finns det flera enkla och naturliga steg du kan ta. Att vara uppmärksam på din kost och inkludera näringsämnen som är essentiella för hårets tillväxt kan göra en stor skillnad. Dessutom finns det schampon, balsam och stylingprodukter som är särskilt utformade för att ge ditt hår mer volym och styrka. Att skapa en hårvårdsrutin som är skonsam för hårbotten och håret kan också leda till att håret ter sig fylligare och starkare.

Vi delar med oss av tips och tricks som kan hjälpa till att förbättra känslan av tjocklek och styrka i ditt hår.

Vad innebär tunnhårighet hos kvinnor?

Tunnhårighet innebär att du har finare hårstrån och färre av dem, vilket ger intrycket av mindre volym. Symtomen kan märkas på flera sätt:

 • Hästsvansens tjocklek: Din hästsvans känns smalare.
 • Bredare bena: När du gör din vanliga bena kan den se bredare ut än tidigare.
 • Ökat håravfall: Du ser mer hår på din kudde när du vaknar, mer hår samlas i din kam eller borste efter användning, och det kan vara mer hår i duschavloppet.

Kom ihåg att det är vanligt att tappa lite hår varje dag. Kvinnor upplever oftast en jämn förtunning av håret över hela huvudet, vilket skiljer sig från mäns mönster av håravfall som ofta börjar längs hårlinjen och bildar ett "M".

Om du märker att du tappar mer hår än vanligt finns det flera metoder att pröva som kan skapa en känsla av tjockare hår.

kvinna drar igenom håret

Orsaker till tunnhårighet

Tunt hår kan bero på många olika saker och det är vanligt att det känns lite jobbigt. Du är inte ensam och ofta kan man göra något åt problemet. Här listar vi några vanliga orsaker till varför håret kan bli tunnare.

Genetiska faktorer

Ditt hår är till stor del arv från dina föräldrar. Om de har haft fint eller tunt hår är det mer sannolikt att du också får det.

Graviditet

Hormonförändringar under graviditeten kan påverka hårets täthet. Detta är ofta tillfälligt och håret kan återhämta sig efter graviditeten.

Klimakteriet

Klimakteriet medför hormonella förändringar som kan leda till att håret tunnas ut.

Åldrande

Som en naturlig del av åldrandet kan håret bli tunnare och förlora sin fyllighet.

Näringsbrist

En balanserad kost är viktig för ett hälsosamt hår. Brist på bland annat järn, zink och vitamin B kan bidra till tunnhårighet.

Stress

Långvarig stress kan ha en negativ inverkan på hårtillväxten och leda till att håret tunnas ut.

Överbehandling eller styling av håret

Om du ofta lockar, plattar eller bleker håret kan det slitas och bli tunnare. Försök att vara försiktig med starka kemikalier och värmebehandlingar.

Medicin

Vissa typer av mediciner kan leda till att håret blir tunnare. Om du misstänker att din medicinering påverkar ditt hår, prata med din läkare för rådgivning.

Att förstå den bakomliggande orsaken

När du märker att ditt hår känns tunnare än vanligt, och du är osäker på varför, finns det ett par steg du kan ta för att enklare få reda på orsaken.

Steg 1: Självobservation
Börja med att notera:

 • Är håravfallet diffust eller finns det fläckvis tunnhårighet?
 • Har du upplevt någon stress eller stora förändringar i ditt liv nyligen?
 • Använder du någon ny hårprodukt som kan bidra till problemet?

Skriv ner dina observationer så att du eventuellt kan referera till dem senare.

Steg 2: Livsstilsfaktorer
Överväg om något av följande kan påverka ditt hårs hälsa:

 • Kost: Äter du en balanserad kost rik på vitaminer och mineraler?
 • Sömn: Får du tillräckligt med sömn varje natt?
 • Motion: Håller du dig aktiv och främjar blodcirkulationen?

Steg 3: Kontakta vården
Om du känner dig osäker:

 • Rådgör med en läkare.
hårbotten kvinna

Tips som gör skillnad för tunt hår

Att upprätthålla ett hår som ser tjockt och fylligt ut kan vara enklare än du tror. Nedan hittar du konkreta tips som verkligen gör skillnad för ditt hår.

Använd hårprodukter som ger mer volym

Välj schampo och balsam som är utformade för att ge ditt hår mer volym. Leta efter produkter som innehåller naturliga förtjockningsmedel som biotin eller kollagen, och använd stylingmousse eller volympuder när du stylar ditt hår.

Borsta inte håret när det är blött

Håret är som mest skört när det är blött. För att undvika onödigt slitage, använd en bredtandad kam för att reda ut håret istället för att borsta det.

Lockat hår ser fylligare ut

Skapa lockar eller vågor i håret för att ge en illusion av mer volym. Det kan du göra med hjälp av en locktång, plattång eller genom att låta håret självtorka med lockskum i. Glöm inte att använda värmeskydd!

Flätor som stylingknep

Styla ditt hår i olika sorters flätor om nätterna. Det skapar inte bara vackra vågor utan också visuell volym när du tar ut dem på morgonen.

Livsstilsförändringar som kan hjälpa på sikt

Att anpassa din livsstil kan göra stor skillnad för ditt hår. Ät rätt, skydda håret mot yttre påfrestningar, hantera stress så gott du kan och ge håret en näringsboost – tillsammans kan dessa steg ge ditt hår bättre förutsättningar att växa sig starkt och tjockt.

Balanserad kost

En balanserad kost är grundläggande för att ditt hår ska må bra. Sikta på att äta mycket grönsaker, frukt och fullkorn. Proteinkällor som fisk, kyckling och baljväxter är också viktiga för hårhälsan. Nedan hittar du en lista med näringsämnen som är särskilt bra för håret:

 • Protein: Hår är i huvudsak gjort av protein. Bra proteinkällor hittar du bland annat i kyckling, fisk, kött och olika baljväxter.
 • Omega-3-fettsyror: Finns i fet fisk och hjälper till att hålla håret friskt.
 • Zink och järn: Kan förbättra hårstruktur och stärker hårrötterna. Finns bland annat i nötter och kött.
 • Vitamin E: Antioxidant som kan skydda ditt hår från skador. Finns bland annat i bladgrönsaker och nötter.

Boosta ditt hår med Original Silicea

Ett normalt hårstrå växer ungefär 0,3 mm per dygn. Original Silicea ger håret näring för att växa sig tjockt, glänsande och starkt! Det är Sveriges mest sålda kosttillskott för hår, hud och naglar, och innehåller biotin, zink och kisel – ämnen som ditt hår älskar. Dessutom innehåller kosttillskottet selen och mangan som bidrar till att bibehålla frisk elastisk hud och starka naglar.

Hantering av stress

Stress kan påverka kroppen på många sätt, inklusive din hårhälsa. Hur man hanterar stress på bästa sätt är väldigt individuellt, men om du vill testa något nytt kan du försöka med följande:

 • Regelbundna promenader
 • Regelbunden styrketräning
 • Djupa andningsövningar
 • Yoga
 • Mindfulness
 • Prioritera sömn

Skydd mot yttre påfrestningar

Skydda ditt hår mot yttre påfrestningar som sol, vind och föroreningar. Var också försiktig med användandet av hårfönar, plattänger och kemiska behandlingar som kan skada ditt hår. Använd skyddande produkter:

 • UV-skydd för håret på sommaren
 • Återfuktande inpackningar på vintern
 • Hatt eller sjal som skydd mot kyla och vind
 • Värmeskyddsprodukter innan värmebehandling

Vanliga frågor om tunnhårighet hos kvinnor

Vad är skillnaden mellan tunt hår hos kvinnor och hår som går av?

Tunt hår hos kvinnor refererar ofta till fina hårstrån eller en gles hårmängd. Hår som går av betyder att håret bryts längs strået, vilket kan bero på skador eller slitage. Tunnhårighet handlar om hårets täthet och struktur. Håravbrott handlar om dess styrka och hälsa.

Vilka frisyrer rekommenderas för kvinnor med tunt hår?

Korta till mellanlånga frisyrer kan vara smickrande då de ger en illusion av tjockare hår. Lätta lager och en välplacerad lugg kan även skapa volym och rörelse som får håret att se fylligare ut. Rådfråga gärna en frisör om vilken frisyr som passar just din hårtyp och ansiktsform bäst.

Vilka hårprodukter anses vara de bästa för att ge volym till tunt hår?

Schampo och balsam som är speciellt framtagna för volym kan göra stor skillnad för tunt hår. Produkter som volymspray, torrschampo och mousse kan också hjälpa till att ge lyft från hårrötterna och stödja varje hårstrå. Leta efter produkter som inte tynger ner håret, och som innehåller näringsämnen som stärker hårstråna.

 

Hitta produkterna här

Läs mer här

Min hårresaHårvård

Från hårbottenbesvär till förbättrad livskvalitet

Kvinna på bryggan
Hårvård

Frisörens guide: så undviker du att håret blir slitet på sommaren

Kivnna ler
Hårvård

Vitaminer och mineraler för håret: De 8 viktigaste för starkt och vackert hår

HårvårdMin hårresa

Sara skrotade tanken på hår- och nagelförlängning – tack vare Silicea

Original Silicea kapslar och Årets Mama-logotyp för sponsor
HårvårdHudvårdMageNagelvård

Silicea är jubileumspartner till Årets Mama 20 år

Kvinna med långt hår i säng
Hårvård

Så kan du minimera håravfallet efter en infektion

Rulla till toppen